• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

YALIMKAYA VE ÇEVRE KÖYLERİ KÜLTÜR VE SOSYAL DAYANIŞMA DERNEĞİ

OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI İLANI

Dernek Yönetim Kurulunun 30.11.2023 tarih ve 12 No.lu Kararı gereği “OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI” nın aşağıdaki gündem maddelerini görüşmek üzere 17.12.2023 Pazar günü saat 12.00 de, Çankaya Mahallesi Kıbrıs Caddesi No 15 Odunpazarı/Eskişehir adresindeki “İlk Adım Düğün Salonu2” de yapılmasına yeterli çoğunluk sağlanamadığı taktirde aynı gün aynı yerde saat 15.00 de yapılacaktır. Bütün üyelerimizin katılımı rica olunur. 01.12.2023

Cihan TAKTEKİN

Yönetim Kurulu Adına Başkan

GÜNDEM MADDELERİ

1-Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı

2-Yoklama

3-Divan Teşekkülü

4- Gündeme Eklenecek Maddelerin Görüşülmesi

5-Yönetim Kurulu Başkanının Konuşması

6-Yönetim ve Denetim Kurulu Raporlarının Okunması ve İbrası

7-Tahmini Bütçenin Okunması ve Oylanması

8-Yeni Yönetim ve Denetim Kurullarının Seçilmesi

9-Dilek ve Temenniler

10-Kapanış


DİKKAT
07 TEMMUZ 2022 PERŞEMBE AKŞAMI SAAT 18.00 DE İLK ADIM DÜĞÜN SALONUNDA
Mesleki Eğitim ve LGS tercihleri hakkında 
Dernek Başkanımız Cihan Taktekin (Baksan Mes.Eğt.Mzk.Müdürü) ve Türk Telekom Mes Tek .Anadolu Lisesi Müdürü Hulusi ŞENTÜRK
Bilgilendirme toplantısı yapacaktır.
İsteyen tüm hemşehrilerimiz davetlidir.
Saygılarımızla

Yönetim Kurulu




YALIMKAYAÇEVRE KÖYLERİ KÜLTÜR VE SOSYAL DAYANIŞMA DERNEĞİ  OLAĞAN GENEL KURUL İLANI

 

Derneğimizin 3. Olağan Genel Kurulu “İlkadım düğün salonu” Emek mah.Atasoy sok No:29 Odunpazarı/Eskişehir(kapalı Pazar yanı) adresinde 21.Mart Pazar günü saat 13.00 de  aşağıdaki gündemle yapılacaktır. Çoğunluk sağlanmadığı takdirde ikinci toplantı 1 hafta sonra 28.Mart 2021 Pazar günü saat 13 de aynı gündemi le  çoğunluk aranmaksızın yapılacaktır.

Üyelerimize duyurulur. 03.03.2021

 

YÖNETİM KURULU ADINA

 BAŞKAN

BAYRAM YUMRUKAYA

 

 

GÜNDEM

1- Açılış, Saygı duruşu, istiklal marşı.

2- Divanın teşekkülü

3- Gündeme ilave edilecek maddelerin görüşülmesi.

4- Yönetim Kurulu faaliyet ve  Denetim kurulu  raporu  okunması ve müzakeresi

5-Yönetim ve  Denetim kurullarının ayrı ayrı  ibrası

6- Tahmini bütçenin okunması ve oylanması

7- Yeni Yönetim ve Denetim kurulu üyelerinin yedekleri ile birlikte  seçimi.

8- Dilek ve Temenniler

9- Kapanış


Geleneksel 6.Çatacık Pikniğimizde buluşmak dileğiyle...

Tüm dostlarımıza hemşerilerimize sevgi ve selamlar

Cihan TAKTEKİN

Dernek Başkanı


Eskişehir Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Derya büyüktür herkes kabı kadar alır
Yalımkaya ve Çevre Köyleri Hakkında


Yalımkaya, Eskişehir ilinin Mihalıççık ilçesine bağlı bir köydür. Eskişehir iline 112 km, Mihalıççık ilçesine 85 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

 

Köy, "Suyu ve meyvesi bol köy. Çilesi de çok, sefası hiç yok" biçiminde nitelendirilmiştir. 1970'lerde adı Yalımkaya olarak değişen köyün, eski adı olan Domya'nın anlamı ve neden konduğu bilinmemektedir. Gürleyik köyünden bölünerek yaylacılık yapma amacıyla ilk olarak buraya yerleşilmiştir.

 

Kendisine bağlı 6 mahallesi/köyü vardır: Küçük Sasa (yaklaşık 10 hane); Mavzut (yaklaşık 30 hane); Büyük Sasa (yaklaşık 17 hane); Dereçat (yaklaşık 8 hane); Fatma Tarlası (yaklaşık 5 hane); Bahçekuyu (yaklaşık 10 hane).

 

80 hanede yaklaşık 230 kişinin yaşadığı köy, çok fazla göç vermektedir.Altmış yaşın üzerinde olanlarda, okuma-yazma bilmeyenler bulunmaktadır. Taşımalı eğitim vardır.

 

Domya Karyesi Hacı Veli oğlu Halil Camii: Domya karyesinde Hacı Veli oğlu Halil tarafından yaptırıldığı anlaşılan Bu caminin de, diğer pek çok yapı gibi hangi tarihte inşa edildiğini bilemiyoruz. Ancak Vakıf kayıtlarından anlaşıldığına göre, cami XVIII. yüzyılın ikinci yarısında ibadete acık Durumdadır. Buna Gore; Hacı Veli oğlu Halil Camii’ne H. 1198/M. 1784 tarihinde Halil İsminde bir kişi hatip olarak atanmış, kendisine verilen maaş hakkında herhangi bir Bilgi kaydedilmemiştir. Bu tarihte camiye bir hatip tayin edilmiş olması, yapının bu dönemde ayakta olduğunu ve dolayısıyla daha önce inşa edildiğini göstermektedir. Camide hatip olarak görev yapan Halil’in vefat etmesinden sonra H. 1226/M. 1811’de oğlu Mustafa ve daha sonra sırasıyla; H. 1229/M. 1814’te diğer oğlu Ali ve H. 9 Safer 1276/M. 7 Eylül 1859’da da İsmail oğlu Halil Efendi bu göreve tayin edilmiştir. Hatip olarak atanan bu kişilere verilen maaşlar hakkında da herhangi bir bilgi kaydedilmemiştir. Vakıf kayıtlarında Hacı Veli oğlu Halil Camii olarak gecen ve XVIII. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren ibadete acık durumda olduğunu gördüğümüz bu yapı Da günümüzde mevcut değildir.

 

Yalımkaya’nın mahallesi olan Sasa'nın anlamı ve neden konduğu bilinmemektedir. Köy sakinlerinin "dedeleri" Gürleyik ve Dinek'ten eski adı Domya olan Yalımkaya'ya, oradan da bu raya 1800'lerde gelip yerleşmişlerdir. Köyün bulunduğu alan, "Bozca armut" alanı olarak

 

anılmaktadır. 30 hanede yaklaşık 100 kişi yaşamaktadır. Çok fazla göç veren köye, göç ettikleri yerden geri dönen olmamıştır. Köye dışarıdan gelip yerleşen de olmamıştır. Yağmur Duası'nda ziyaret edilen Tepecik Dede yatırı vardır

Yalımkaya da bulunan Sarıkaya ve Karakaya mağarası tarih turizmi açısından çok değerlidir.

Sarıkaya Mağarası
Özellikleri:
 Toplam uzunluğu 591 m. olan mağaranın iki girişi vardır. Birbirine bağlı üç kattan oluşur. Tabanında kum, çakıl ve molozlar bulunan mağaranın alt katı nemli olduğundan damlataşca zengindir.

Mağaranın soğuk ve nemli bir havası vardır. Üst kat 13ºC, yüzde 80 neme, alt kat 10ºC, yüzde 90 neme sahiptir.
Mağara, Prehistorik(tarih öncesi-taş devri) dönemlerde insanlar tarafından kullanıldığını gösteren Çakmaktaşı yongaları seramik ve tuğla parçaları ve insan kemikleri gibi buluntu ve şekillere sahiptir.

Sarıkaya Mağarasının içi, görünümleri son derece güzel sarkıt, dikit, sütun,duvar ve perde damlataşları ve damlataş havuzları ile kaplıdır ve mağaranın fiziki özellikleri insanların girip-çıkmasına uygundur. Bu nedenlerle turizm amaçlı kullanıma çok elverişlidir. Ayrıca bundan önceki bölümde anlatılan ve ilginç damlataşlara sahip olan Karakaya Mağarası’na çok yakın oluşu ve doğal çevrenin güzelliği, bu önemi daha da arttırmaktadır.

Yalımkaya, doğal hayatın yaşandığı bir çok yabani hayvan ve özellikle kızıl geyiklerin üretim sahasında ve doğal hayatta   yaşadığı bir bölgedir. Ayrıca nesli tükenmekte olan karar akbabalar bu bölgede yaşamaktadır.

Dünyada sadece Çatacık florasında  bulunan 100 ün üzerinde bitki mevcuttur. Yöre bu yüzden fotoğraf turizmi açısından çok değerlidir.

      (Centaurea nivea-peygamber çiçeği)            (Klasea yunus emrei (7)-yunusemre çiçeği)

 

Sığır ve koyunun yanı sıra kıl ve tiftik keçisi de bakılmaktadır. Arıcılık yapan birkaç aile varsa da, kendilerine yetecek kadar kovana sahiptirler.

 

Fasulye, patates, arpa, buğday, çavdar ve az miktarda da mısır ekilmektedir. Ayrıca patates, biber, dolmalık biber, salçalık biber, salatalık, karnı bahar, mor/kırmızı kelem/lahana, beyaz kelem/lahana gibi sebzeler de yetiştirilmektedir, öküzlerin çektiği döven hala kullanılıyor. Köyde sadece iki traktör olduğu için başka yerlerden de getirtilmektedir. Arazi koşullan dolayısıyla tarlalar genelde öküzle sürülmektedir. Atlarla "dink" çevrilmektedir. Hasat zamanı tırpan kullanılmakta, patos aracıyla da harman yapılmaktadır.

 

Yalımkaya Çevre Köyleri Kültür ve Sosyal Yardımlaşma derneği vardır. Dernek her yaz Çatacık ormanları piknik alanında yerel sanatçılar konseri ve piknik düzenlemektedir. Her yıl yağmur duasına çıkılır,bayramlarda köyde toplu bayramlaşma geleneği devam etmektedir.

5.Çatacık Pikniği ve yerel sanatçılar Konseri    Yalımkaya da bayramlaşma töreni

 


Yol 1977'de açılmıştır. Haftada üç gün sefer yapan Yalımkaya Kooperatif hizmete soktuğu  bir otobüs vardır. Dolayısıyla alışveriş için il ya da ilçe merkezine gidilebilmektedir

Kanalizasyon şebekesi vardır. PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalttır. Köyde elektrik vardır.

 

Köyün içme suyu şebekesi vardır. , 2 kahvehane, 1 çamaşırhane vardır. Köye gezici bakkallarda uğramaktadır. Orman Kalkındırma Kooperatifi faaliyettedir.

 

Ali Dede tekkesi vardır. Bazıları içinde para gömülü olduğunu düşündüğü için mezarı kazmıştır. Yağmur Duası dışında ziyaret edilmemektedir.

1986 yılında yapılan camii ve minaresinin bir benzeri bulunmazken, 2 yıl önce tescil edilerek yenileme kararı alınan minare halen restore edilemedi. Doğal güzellikleriyle bilinen Yalımkaya Köyü'nde tam 216 yıl önce ahşaptan yapılan minare de yıkılmaya yüz tuttu. 2 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınarak tescillenen camii ve minaresinin acil olarak restorasyonunun yapılmasına karar verildi.

 

 

 

Aidat Borcu Sorgulama
Köşe Yazıları
Bayram Yumrukaya

Yaşar Ol

Bayram Yumrukaya

Yüksel Bayar

Paşa Cıbır

Yaşar Ol

Yüksel Bayar

Bayram Yumrukaya

Bayram Yumrukaya

Cihan Taktekin

Prof.Dr. Ersin Yücel

Günlük Gazeteler
Sponsorlarımız

Yalımkaya Çevre Köyleri Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top